Yandex-Метрика
(066) 418-28-61

valikvasilov@gmail.com

задать вопрос записаться на консультацию
tel icon

(066) 418-28-61

e-mail icon

valikvasilov@gmail.com

Артроскопія - ХІРУРГІЯ БЕЗ РОЗРІЗУ

Пошкодження і захворювання суглобів, частіше за все, це доля людей, що активно займаються фізкультурою і спортом, що люблять активний спосіб життя і навантаження. Причому, поняття «навантаження» дуже індивідуально для кожної конкретної людини.

Більше і частіше за інших суглобів страждає колінний. Колінний суглоб - найскладніший за будовою суглоб людського тіла і внаслідок своїх анатомо-біомеханічних особливостей, найбільш схильний до дії навантажень і травм. Складний взаємозв'язок елементів суглоба визначає труднощі в діагностиці їх стану, часом необхідно застосовувати всі сучасні методи досліджень, включаючи магнітно-резонансну томографію, щоб визначити характер патології суглоба. А в ряді випадків точна діагностика можлива тільки за допомогою хірургічного методу - артроскопії суглоба. Ще однією особливістю ушкоджень елементів колінного суглоба, є їх невисока здатність до самостійного загоєнню після травматичного впливу, тому, більшість ушкоджень менісків, хрящового покриву, зв'язкового апарату суглоба, найчастіше доводиться оперувати, щоб відновити функцію і працездатність суглоба. Сучасна хірургія з впровадженням ендоскопічних методик відкрила нові перспективи в лікуванні більшості пошкоджень і захворювань суглоба.

Артроскопія- це методика ендоскопічного дослідження, яка дозволяє хірургові побачити всі частини суглоба, за допомогою спеціальної мікровідеокамери, яка з'єднана з артроскопії (спеціально сконструйована для суглоба ендоскопічна жорстка оптика з системою лінз, які забезпечують високу якість зображення при невеликому діаметрі-4,5мм). Кольорове зображення проектується на монітор. Для проведення артроскопії суглоб наповнюють стерильною рідиною і безперервно його промивають під час операції. Потім через маленький розріз (4-5мм) в суглоб вводять артроскоп. Для того щоб прищепити за допомогою хірургічного зонда різні структури суглоба проводиться ще один прокол. Таким чином, до хірургічного втручання весь суглоб може бути обстежений і проаналізовано за допомогою одного розрізу. Щоб правильно оцінити отримані результати, необхідні великий досвід і спеціальні знання, в іншому випадку патологічні зміни можуть виявитися непоміченими або невірно витлумаченими. При наявності патологічних порушень можна відразу ж провести і артроскопічну операцію.

ХИРУРГІЯ БЕЗ РОЗРІЗІВ - АРТРОСКОПІЧНА ХИРУРГІЯ.

Операционная сестра - Яворская Марина Николаевна.

Використання спеціального мікроінструментів підвищує ефективність операції і робить її мінімально травматичною, дозволяючи при цьому зберігати цілісність здорових тканин. Щоб точно видалити зруйновані структури і при цьому максимально зберегти здорові частини суглоба, від хірурга потрібні великий досвід і талант.

Операція на меніску

Меніски мають полулунную форму і являють собою волокнистий хрящ. Вони розташовуються між стегнової кісткою і великогомілкової і являють собою своєрідні амортизатори. Природа заповнила менисками вільний простір між виростків стегнової кістки і платом великогомілкової. Меніски є найбільш часто ушкодженеми об'єктами колінного суглоба, викликаючи при цьому фізичні проблеми ковзної поверхні суглоба.Вид на операционном мониторе: «Резекция мениска при помощи банкетного выкусывателя»Це призводить до болючої дисфункції, обмеження рухливості суглоба, а в ряді випадків можливе виникнення «блокади» в результаті ущемлення пошкодженої і зміщеною частини меніска між кістками суглоба. Якщо пошкоджені фрагменти меніска вчасно не видаляються з суглоба, то це може призвести до незворотних змін, обмеження рухливості суглоба, розвитку остеоартрозу (дегенеративного захворювання суглоба з прогресуючим ураженням хрящового покриву суглоба). Як свідчить науковий досвід, пошкоджені частини меніска повинні бути видалені в найкоротші терміни після травми. За допомогою артроскопічний техніки операція виконується через 2 невеликих розрізу (4-5мм), видаленню підлягає тільки пошкоджена частина меніска, яка спеціальними інструментами економно резецируется і видаляється з суглоба. Рухи і навантаження в суглобі поновлюється через декілька годин після втручання.

У випадках, коли розрив меніска знаходиться безпосередньо біля суглобової капсули, тобто там, де є активне кровообіг, в разі свіжого пошкодження, розірвану частина можна відновити за допомогою шва або розсмоктуються фіксаторів, що теж проводиться артроскопічним методом. Після подібного втручання, особливо якщо хрящова поверхню суглоба не сильно пошкоджена, можна очікувати повного відновлення функції колінного суглоба.

 

Операції при остеоартрозі.

Остеоартроз характеризується значним і передчасним зміною суглобового хряща, що призводить до його стоншення, в результаті кістки суглоба поступово наближаються один до одного, відбувається звуження суглобової щілини, що можна простежити по рентгенівським знімкам. У кінцевій стадії хвороби суглобова щілина максимально звужується, що призводить до прямого контакту між кістками. Цей патологічний процес супроводжується помітною деформацією суглоба. При відсутності запальної реакції пацієнт не відчуває болю, навіть якщо функція суглоба значно зменшується. В результаті перевантаження або незначної травми в подібному суглобі розвивається запальна реакція, яка згодом може привести до розвитку больових відчуттів, що виникають вже не тільки при навантаженні, але і під час відпочинку. Артроскопічна хірургія відкриває великі перспективи і пропонує нові хірургічні рішення, в основному стратегія оперативної артроскопії зводиться до двох принципам: - «зменшення запалення» і - «стимуляція відновлення».

У першому випадку мета може бути досягнута за допомогою видалення всіх викликають запалення фрагментів, таких як клаптеві пошкодження менісків і хряща, вільні фрагменти в колінному суглобі.

У другому випадку здійснюється стимулювання виробництва «замінюють тканин» для зруйнованого суглобового хряща. Для цього поверхневий шар зношених ділянок оголеної частини кістки економно видаляється спеціальним артроскопічним інструментом з тим, щоб стимулювати власне кровопостачання кістки. Цей метод називається «абразивної Артропластика» і дає можливість виростити фіброзну (рубцеву) тканину на місці дефекту хрящової тканини, що послужить своєрідною біологічною прокладкою для суглобових поверхонь. За наявної деформації кінцівки в області колінного суглоба необхідна додаткова операція, метою якої є корекція осі ніг. Така коригуюча остеотомія, особливо в поєднанні з абразивної Артропластика, є чудовою альтернативою часткової або повної заміни суглоба (ендопротезування). Таким чином, хворий суглобовий хрящ замінюється фіброхрящом, на основі якого формується нове і стійке покриття при русі суглобових поверхонь суглоба.

НЕСТАБИЛЬНИЙ КОЛІННИЙ СУГЛОБ

Травма зв'язок

При виборі «матеріала-замінника», в разі пошкодження хрестоподібних зв'язок, найкращим варіантом для пацієнта будуть його власні сухожилля. Існує і альтернативний варіант - алогенні тканини сухожиль (це спеціально підготовлені в лабораторії тканини).

На даний момент, найбільш перспективний матеріал для пересадки - сухожилля підколінної області, це, на сьогоднішній день, найменш травматичний метод забору трансплантата.

Надзвичайно важлива також висока кваліфікація хірурга, який, виконуючи операцію по заміщенню (або відновленню), прагне максимально зберегти оригінальні тканини зв'язки, необхідну для проведення нервових рефлексів, що дозволяють тілу регулювати роботу м'язів. Дані електронних досліджень стабільності, комп'ютерний аналіз великого числа проведених операцій свідчать, що сучасна техніка артроскопічний реконструкції зв'язки дозволяє отримати хорошу післяопераційну стійкість в 95% випадків. Виконання операціЇ артроскопічно, застосування сучасних фіксаторів для трансплантата зв'язки визначають короткий час іммобілізації кінцівки після операції (10-12 днів) і раннє навантаження.


Статью подготовил, магистр медицины, врач первой категории, Валентин Василов

 
Новини
18-11-2013Вітаємо Вас на нашому сайті!

Ортопедо-Травматологічне відділення клінічної обласної лікарні міста Чернівці отримало власний сайт в мережі інтернет. Відтепер ми зможемо допомогати нашим пацієнтам не тільки в лікарні, а й в режимі онлайн!

Далее
Статті Що ми лікуємо Приєднуйтись