Yandex-Метрика
(066) 418-28-61

valikvasilov@gmail.com

задать вопрос записаться на консультацию
tel icon

(066) 418-28-61

e-mail icon

valikvasilov@gmail.com

Розрив меніска - Травма меніска колінного суглоба

У цій статті ми з вами поговоримо про меніск колінного суглоба - структуру, що розташована між гомілкою і стегном і складається з волокнистого хряща. Розрізняють два меніски колінного суглоба : медіальний і латеральний. Основна функція обох менісків - амортизація в суглобі. Окрім цього, вони беруть на себе функцію стабілізаторів, обмежують рухливість в суглобі, а також збільшують конгруентність його поверхонь і знижують тертя

Травма меніска колінного суглоба - досить поширене у наш час явище, пов'язане, як правило, з видами травм, отриманими в спорті, як любительському, так і в професійному - під час бігу, гри у баскетбол, у футбол і т. п. Меніск коліна розривається (ушкоджується) при різкому навантаженні у момент одночасного розгинання і обертання суглоба. Також можуть мати місце дегенеративні зміни, обумовлені поступовим зношуванням.

Травми меніска колінного суглоба бувають двох видів: травми латерального і медіального менісків відповідно. Травми латерального (зовнішнього) меніска відбуваються значно рідше, ніж медіального (внутрішнього) меніска, т. до. рухливість останнього істотно обмежується з'єднанням з внутрішньою бічною зв'язкою суглоба.

При травматичних ушкодженнях відзначається запалення тканин. Зазвичай розрив меніска (і подальше запалення меніска) відбувається в результаті сильного згинання або розгинання суглоба, а також в результаті прямої фізичної дії на гомілку. Можна вважати, що запалення меніска - це свого роду сигнал. Якщо несвоєчасно встановити розрив тканин меніска колінного суглоба, це може привести до того, що захворювання перейде в хронічну стадію, що проявляється дегенерацією і кістозним переродженням.

Для діагностування ушкодження меніска коліна виконуються: клінічне обстеження, інструментальне обстеження, дослідження розриву меніска і його симптомів, а також MPT суглоба. При цьому найбільш ефективна діагностика може проводитися лише при виконанні операції. Несвоєчасна операція на меніску може спричинити ушкодження хрящової тканини.

Навіть за фактом відсутності сильного болю пошкоджений меніск коліна може забезпечити нерівномірне тертя між суглобовими поверхнями кісток, яке, у свою чергу, може спричинити серйозніші захворювання (артроз та ін.).

За наявності застарілого ушкодження в основі меніска може виникати т. н. ганглій (кіста). Іноді кіста утворюється при подовжньому або відносно невеликому ушкодженні меніска колінного суглоба. В цьому випадку потрібне проведення діагностичне артроскопической операції.

 

 

Розрив меніска: симптоми

Далі ми розповімо про наслідки розриву меніска, симптоми опишемо окремо. Зазвичай на початковому етапі симптоми захворювання схожі по своєму прояву з ін. захворюваннями колінного суглоба. Тільки через декілька тижнів, коли стихають реактивні прояви, можна говорити безпосередньо про розрив меніска, у будь-якому випадку при перших болях в коліні краще звертатися до хорошого фахівця, він точно зможе поставити діагноз скопической операції.

Таким чином, симптомм розрива чи пошкодження меніска:

  • підвищення температури тіла в області суглоба;
  • різка біль (как правило, розлитого характеру, але деякий часрозташована на зовнішній або внутрішній поверхні коліна;
  • біль при фізичних навантаженях;
  • зниження трофіки м'язової тканини;
  • при згинанні суглоба лунає характерне клацання;
  • утруднення при підйомах і спусках на сходовому майданчику;
  • суглоб збільшений в об'ємі. За наявності цього симптому слід негайно звертатися до фахівця.

повреждение и разрыв мениска

 

Меніск колінного суглоба: лікування

Тепер давайте поговоримо про лікування меніска колінного суглоба. Отже, як його лікувати? На сьогодні існує два шляхи: консервативна терапія і операційне втручання. Взагалі, лікування меніска безпосередньо залежить від ряду чинників, має значення вік хворого, рід зайняття, спосіб життя, а також міра фізичної і спортивної активності. Вибрати методи лікування може тільки фахівець. Ми коротко спробуємо розповісти як лікувати меніск, його розрив або запалення.

Лікування зазвичай включає в себе наступні етапи:

  • физиотерапевтичні процедури;
  • відновлювальна хірургія.
  • меніскектомія;

Меніскектомія або по іншому видалення меніска зазвичай робиться за допомогою проведення артроскопии. Значно рідше при видаленні меніска використовується артротомія - т. е. відкрита операція. Проте за відсутності ін. травмованих структур, резекція меніска, як правило, не робиться. У ряді випадків лікування меніска може бути хірургічним, при такому розвитку подій операція виконується по методу артроскопии з мінімальним хірургічним втручанням з використанням малоінвазивної ендоскопії.

Меніск оперується за допомогою використання спеціальної ендоскопічної установки, головними складовими якої є камера, монітор, нагнітач рідини, а також джерело світла. Операція здійснюється з обов'язковим постійним промиванням порожнини суглоба спеціальним розчином, огляд проходить за допомогою артроскопа, об'єктиву камери і світлопровода.

Артроскопія меніска включає большу кількість істотних переваг, в т. ч.:

  • можливість уникнути великих розрізів,
  • відсутність необхідності в наданні кінцівки нерухомого положення за допомогою спеціальної гіпсової пов'язки
  • скорочення термінів перебування пацієнта в стаціонарній медичній установі
  • можливість проведення операції в амбулаторних умовах,
  • швидка післяопераційна реабілітація

Статтю підготував, магістр медицини, лікар першої категорії:
Валентин Василов
066-418-28-61

Новини
18-11-2013Вітаємо Вас на нашому сайті!

Ортопедо-Травматологічне відділення клінічної обласної лікарні міста Чернівці отримало власний сайт в мережі інтернет. Відтепер ми зможемо допомогати нашим пацієнтам не тільки в лікарні, а й в режимі онлайн!

Далее
Статті Що ми лікуємо Приєднуйтись