Yandex-Метрика
(066) 418-28-61

valikvasilov@gmail.com

задать вопрос записаться на консультацию
tel icon

(066) 418-28-61

e-mail icon

valikvasilov@gmail.com

Артродезування гомілковостопного суглобів

Артродез гомілковостопного суглоба — це операція зі штучного зрощення суглобових поверхонь гомілкостопу, що вичленовуються, у фізіологічно вигідному для функціонування ноги.

Знерухомлення досягається шляхом жорсткого з'єднання сусідніх кінців кісток суглоба між собою спеціальними металевими фіксаторами: спицями, штифтами, гвинтами. Це дозволяє суглобовим поверхням зростися один з одним під потрібним кутом, тобто привести зчленування у повний нерухомий стан, що знімає больовий синдром.

АГС1

Коли потрібно робити артродез?

До серйозних патологій, коли може знадобитися артродез, можуть призвести звичайні травми в зоні гомілковостопного суглоба:

Консервативне лікування артрозу:

  • Знеболювальний (нестероїдні протиревматичні препарати)
  • Ін'єкції гіалуронової кислоти
  • Стероїдні ін'єкції (кортизон)
  • Ортопедичні устілки
  • Ортези та бандажування
  • Фізіотерапія, вправи для стабілізації гомілковостопного суглоба

Альтернативи артродезу гомілковостопного суглоба:

  • Остеосинтез
  • Репозиція п'яткової кістки та її загоєння у новому положенні
  • Пластика зовнішніх зв'язок
  • Трансплантація зв'язок
  • Трансплантація хряща
  • Ендопротезування гомілковостопного суглоба (збереження ходи)

Падіння з висоти або на слизькій поверхні, різкі ротаційні розвороти, невдалі стрибки - типові ситуації, які можуть призвести до пошкодження структур гомілковостопного відділу.

Тому будь-які травматичні ураження потребують своєчасної діагностики та терапії. Застарілі недоліковані травми можуть вистрілити згодом болем і наростаючою обмеженістю локомоторного опорного потенціалу.

Найчастіша патологія посттравматичного генезу з прогресивним перебігом – остеоартрит. Травму можна вилікувати консервативно, а ось артроз гомілковостопного суглоба - це вже невиліковна патологія, яка значно погіршує якість життя людини.

Ендопротезування суглобового блоку не завжди можливе. Цьому може стати на заваді, наприклад, сильні знос і деформація суглоба. Залишається один вихід — операція з артродезу.

Кому потрібно робити?

Артродез гомілковостопного суглоба має велике значення для лікування артрозу. Хворобливі відчуття у верхній частині гомілкостопу, часто пов'язані з деформаціями та пошкодженнями, хірурги нашого відділення усувають за допомогою цього хірургічного втручання.

Навіть в епоху ендопротезування суглобів артродез все ще залишається найефективнішим оперативним методом лікування. Усі інші методики лікування повинні оцінюватися на підставі результатів операції зі знешкодження.

АГС2

Існують такі види операцій.

  1. Внутрішньосуглобовий. Розтин капсули суглоба з подальшим видаленням пошкодженого гіалінового хряща з поверхонь кісткових елементів. Після репозиції кісток у вигідному положенні виконується їх фіксація металевими пристроями.
  2. Позасуставний. Фіксування кісток зчленування лише за допомогою укладання кісткового трансплантата, при цьому хрящові покриви не підлягають резекції.
  3. Комбінований. Поєднання в одному хірургічному процесі внутрішньосуглобового та поза суглобового способів. Хрящові структури із суглоба повністю очищаються, впроваджується аутотрансплантат, що фіксується спеціальними металевими пластинами.
  4. Компресійний. Здавлювання поверхонь, що розчленовуються, апаратом компресійного або компресійно-дистракційного типу для подальшого їх зрощення. Застосовуються апарати Єлізарова, Гришина, Волкова-Оганесяна. Видалення хряща не виключається. Вживлення трансплантату кісткового для способу компресії не потрібно.

Протипоказання

  • Юний вік (зазвичай лікарі не роблять операцію пацієнтам, яким не виповнилося 12-13).
  • Вік старше 60 років.
  • Схильність до тромбозу, сильно виражений варикоз.
  • Серйозні захворювання серцево-судинної системи.
  • Запальний процес у гомілковостопному суглобі, у тому числі з нагноєнням.
  • Наявність у суглобі свищів.
  • Неможливість використання загальної анестезії через алергію.
АГС3

Як проводиться операція?

Знерухомлення гомілковостопного суглоба проводиться під загальним наркозом. Іноді використовується місцева анестезія. Перед початком остеосинтезу, гомілкостоп звільняють від суглобового хряща, тобто видаляють ковзний шар між суглобовими елементами гомілкостопу. Лише після цієї процедури утворюється прямий контакт між великогомілкової та таранними кістками.

Міцне важливе для остеосинтезу кісткове з'єднання, закріплюється за допомогою гвинтів або пластин. Артроскопічні втручання мають на увазі лише мікроскопічні розрізи на шкірі. Збереження м'яких тканин є важливим елементом у такому лікуванні: тільки при низькому рубцюванню, в майбутньому можливе ендопротезування.

Статтю підготував, Василов Валентин Васильович, кандидат медичних наук, магістр медицини.

Телефонуйте 066-418-28-61

Новини
18-11-2013Вітаємо Вас на нашому сайті!

Ортопедо-Травматологічне відділення клінічної обласної лікарні міста Чернівці отримало власний сайт в мережі інтернет. Відтепер ми зможемо допомогати нашим пацієнтам не тільки в лікарні, а й в режимі онлайн!

Далее
Статті Що ми лікуємо Приєднуйтись