Yandex-Метрика
(066) 418-28-61

valikvasilov@gmail.com

задать вопрос записаться на консультацию
tel icon

(066) 418-28-61

e-mail icon

valikvasilov@gmail.com

Розрив сухожилля двоголового м’яза плеча

М'яз біцепсу - це два сухожилля, які прикріплюються проксимально до лопатки (надсуглобовий горбок лопатки і дзьобоподібний відросток плеча), а одне сухожилля, що дистально приєднується до радіуса ліктя (бугристість променевої кістки). Проксимальні розриви сухожилля біцепса є більш частими, ніж дистальні розриви сухожилля.

Розриви сухожилля біцепса викликані раптовою інтенсивною дією (наприклад, піднімання важкого предмета) або витяжінням з силою або викручуванням ліктя. Ці розриви зазвичай виникають, коли сухожилля вже ослаблене при надмірному використанні (наприклад, це відбувається у випадку постійного піднімання великої ваги), що може викликати тендиніт та іноді «розкуйовджування» сухожилля. У пацієнтів похилого віку дегенеративний тендиноз, який послаблює сухожилля біцепсу, підвищує ризик розриву. Інші фактори, які можуть послабити сухожилля, можуть підвищити ризик розриву сухожилля, але їх роль у розриві сухожилля біцепсів не була добре вивчена.

Травма, в результаті якої відбувається розрив сухожилля біцепсу, також може пошкодити інші структури плеча (наприклад, ротаторну манжету).

РСДМП1

 

Причини та механізм розриву

 

Розрив дистального сухожилля біцепса має травматичний характер. Це пошкодження характерне переважно для чоловіків, оскільки вони частіше піднімають тяжкості та зазнають інтенсивних фізичних навантажень.

У людей похилого віку розрив сухожилля головки біцепса може статися без видимої причини. Це пов’язано з віковими змінами в сухожиллях, наслідками мікротравм, що мали місце протягом усього життя. Але патологія часто трапляється і в молодих, активних чоловіків 35-40 років. Сприятливими факторами є тендиніт, що виник внаслідок постійних мікротравм.

Професійний спорт та деякі види діяльності, пов’язані з постійним навантаженням на двоголовий м’яз, з часом роблять анатомічні структури вразливими, і вони розриваються навіть за помірного зусилля.

Травма зазвичай виникає при різкому піднесенні тяжкості, а також при раптовому насильницькому розгинанні ліктьового суглоба. Сухожилля найчастіше розвивається в області прикріплення до лопатки, плечолопаткового зчленування або поблизу міжгорбкової борозни.

Причина розриву

  1. Травма
  2. Якщо Ви падаєте з великою силою на випрямлену руку або піднімаєте важкий предмет, може статися розрив сухожилля двоголового м'яза.
  3. Надмірні навантаження
  4. У багатьох випадках розрив відбувається внаслідок стирання та надривів сухожилля, яке повільно прогресує з часом. Це природний ефект процесу старіння. Стан може погіршитися внаслідок надмірних навантажень – повторення тих самих рухів рукою.

Надмірні навантаження можуть викликати низку проблем із плечовим суглобом, наприклад, тендиніт, імпінджмент-синдром або пошкодження ротаторної манжети. Виникнення будь-якого з цих станів призводить до більшого навантаження на сухожилля, що сприяє його розриву.

Фактори ризику

Ризик розриву сухожилля збільшують при:

  • Похилому віку. Люди похилого віку, через свій вік, навантажують свої сухожилля більш довгий час, ніж молоді.
  • Інтенсивній активності із піднятими руками. Занадто велике навантаження під час підйому важких речей - найкращий приклад, але є багато професій, що вимагають регулярного підйому важких предметів, що і призводить до зносу сухожиль.
  • Надмірне навантаження на плечовий суглоб. Спортивні дисципліни, що вимагають рухів руками над головою, такі як плавання або теніс, можуть призвести до значного зносу сухожиль.
  • Куріння. Нікотин може впливати на доставку поживних речовин до сухожилля.
  • Кортикостероїди. Застосування кортикостероїдів пов'язане зі збільшенням м'язової та сухожильної слабкості.
РСДМП2

Симптоми

Разрыв дистального сухожилия двуглавой мышцы приводит к тому, что мышца несимметрично увеличивается ближе к плечевому суставу. Синяки и отечность в локте также распространены.

При разрыве сухожилия часто возникает «треск» в локте. Сначала боль сильная, но через неделю или две она может стихнуть.

  • Раптовий гострий біль у верхній частині руки.
  • Іноді тріск або хрускіт чутно.
  • Скорочення двоголового м'яза при інтенсивних рухах рукою.
  • Синяки, що йдуть від середньої частини плеча до ліктя.
  • Біль і чутливість в області плеча і ліктя.
  • Слабкість у плечі чи лікті.
  • Труднощі при повороті руки долонею вгору або вниз.
  • Оскільки розірване сухожилля більше не може утримувати м'яз у натягу, на руці може з'явитися опуклість вище ліктя з одночасною увігнутістю біля плеча (симптом Попая, Popeye sign).

Діагностика розривів сухожилля біцепса

  • Клінічна оцінка
  • Ультразвукове дослідження
  • МРТ

Розриви сухожилля часто можна діагностувати на основі анамнезу та фізикального обстеження. Обстеження та спеціальні тести (наприклад, перевірка гачком) можуть виявити, яке сухожилля травмоване, і чи сухожилля розірване. Для перевірки гачком зігнутий лікоть супінують, і при цьому лікарі намагаються зачепити гачком вказівний палець під неушкодженим сухожиллям біцепса з бічної сторони. Якщо сухожилля біцепса розірване (дистальна авульсія), відсутня мотузко подібна структура, доступна для пальпації або зачеплення гачком.

Оперативне лікування.

В більшості випадків пацієнтам з пошкодженням сухожилка довгої головки двоголового м’яза плеча показано оперативне втручання – тенотомія або тенодез сухожилка, яке виконується під загальним знеболенням (наркоз). Проводиться артроскопічна ревізія (операція через проколи 3-5 мм) та дебрідмент (чистка) плечового суглоба, виявляється сухожилок довгої голівки двоголового м’яза плеча та ступінь його пошкодження та в залежності від типу пошкодження виконується оперативне втручання. Тривалість оперативного втручання 40- 60 хвилин. Стаціонарне лікування – 2-3 дні.

РСДМП3

Реабілітація.

Після оперативного втручання пацієнт іммобілізує верхню кінцівку протягом 5 тижнів в м’якій повязці Дезо. Після чого починають активну реабілітацію з інструктором ЛФК. Фізичні навантаження в спортивному залі або фітнес центрі дозволяється через 4-6 місяців після операції. Через 9 місяців дозволено повний об’єм рухів та навантаження на прооперовану верхню кінцівку.

Статтю підготував, Василов Валентин Васильович, кандидат медичних наук, магістр медицини.

Телефонуйте 066-418-28-61

Новини
18-11-2013Вітаємо Вас на нашому сайті!

Ортопедо-Травматологічне відділення клінічної обласної лікарні міста Чернівці отримало власний сайт в мережі інтернет. Відтепер ми зможемо допомогати нашим пацієнтам не тільки в лікарні, а й в режимі онлайн!

Далее
Статті Що ми лікуємо Приєднуйтись