Yandex-Метрика
(066) 418-28-61

valikvasilov@gmail.com

задать вопрос записаться на консультацию
tel icon

(066) 418-28-61

e-mail icon

valikvasilov@gmail.com

Вивих гомілковостопного суглоба

Гомілковостопний суглоб – частина опорно-рухової системи людини. Він складається з великогомілкової, малогомілкової та таранної кісток. Головною його функцією є забезпечення рухливості стопи. Втрата стабільності гомілковостопного суглоба призводить до його ушкодження, яке людина часто описує як «вивих ноги». При незначних ушкодженнях ноги не потрібне спеціальне лікування. Як правило, болючі відчуття проходять через кілька днів. Але є травми, при яких не обійтися без лікарського втручання.

ВГС1

Причини пошкодження гомілкостопу

Існує помилкова думка, що пошкодження гомілковостопного суглоба – професійна проблема спортсменів. Насправді травмування зв'язкового апарату спостерігається і в повсякденному житті звичайної людини. Різкі рухи, неправильне положення стопи під час ходьби, надмірна вага, малорухливий спосіб життя – все це створює умови для травмування ступні.

Таким чином, до найпоширеніших причин вивихів можна віднести:

  • заняття спортом, пов'язані зі стрибками чи бігом;
  • носіння незручного взуття;
  • ходьбу мокрою або нерівною поверхнею;
  • ураження нервової системи, внаслідок якого порушується координація людини;
  • сильний тиск або удар, що веде до розтягування суглобів.

Вивих гомілкостопа відбувається, коли стопа різко повертається всередину чи назовні. Це призводить до перевантаження внутрішніх або бічних зв'язок та зміщення кісток. Крім цього, вивертання стопи може призвести до розтягування або перелому.

Симптоми вивиху

Однією з перших ознак травми буде поява характерного хруста в момент вивиху. До другорядних симптомів, які сигналізують про необхідність звернення до лікаря, належать:

  • Незначний хрускіт при отриманні травми.
  • З'являється різкий гострий біль, який посилюється за будь-якої спроби поворушити ногою.
  • Миттєва набряклість
  • Синці
  • Синюшність
  • Ахіллове сухожилля знаходиться в сильній напрузі.
  • Явна деформація в області гомілковостопного суглоба
  • Різкий набряк тканин із переходом на інші ділянки кінцівок.
  • Утворюється гематома.

При прояві хоча б одного з перерахованих вище симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря. Адже лише досвідчений фахівець може визначити характер травми та призначить відповідні методи лікування.

ВГС2

Надати першу допомогу можна так:

  1. Покласти людину, яка отримала травму (спроби посадити людину можуть закінчитися збільшенням припухлості, причому це станеться дуже швидко. Тут важливо забезпечити відсутність руху кінцівки, оскільки це мінімізує біль).
  2. Підняти травмовану ногу (допоможе мінімізувати набряклість).
  3. Прикласти холод до хворого місця (Тривалість не повинна перевищувати більше 10 хвилин, через півгодини процедуру можна повторити. Ця дія дозволяє зменшити набряк і крововилив. Як холод підійде лід або заморожена їжа, спрей, що охолоджує, або охолоджувальна мазь).
  4. Перебинтувати ногу (Попередньо можна накласти шину, що фіксує. При цьому між ногою і шиною потрібно використовувати м'який матеріал, такий як вата. Робити це потрібно, починаючи з пальців у напрямку до середини гомілки. Використовують еластичний бинт, розташовуючи його хрест-навхрест і жорстко фіксуючи) .
  5. За жодних умов не потрібно намагатися самостійно вправити травмовану ділянку (це буде дуже боляче та небезпечно).

Як уникнути пошкодження

На жаль, немає загальних рекомендацій, які могли б повністю запобігти вивиху стопи. Проте, якщо дотримуватися простих порад, ймовірність вивихів можна звести до мінімума. Виходячи з основних причин травматизму кісточки.

Виділяють такі профілактичні заходи:

  • Взуття слід підбирати залежно від діяльності. Якщо це туфлі, тоді висота каблука не повинна перевищувати 3-4 см. Для спортивних кросівок обов'язково наявність жорсткого задника, який надійно фіксує гомілковостоп.
  • Перед спортивними навантаженнями потрібно розім'ятися. У жодному разі не можна виконувати силові вправи, попередньо не розігріваючи м'язи. Тому перед тренуванням виконуються кардіо вправи та розтяжка.
  • Якщо ви вже стикалися з травмами кісточки, тоді при будь-яких фізичних навантаженнях рекомендується носити спеціальний бандаж, що фіксує. Це спеціальний ортопедичний виріб, призначений для стабілізації гомілкостопу. Вони бувають двох видів: м'які та жорсткі. Перші використовуються для профілактики травм під час заняття спортом або в побутових умовах. Другі використовуються у реабілітаційний період.

Звичайно, не варто забувати про звичайні запобіжні заходи, таких, як ведення активного способу життя, позбавлення від зайвої ваги за його наявності. Крім цього, для прогулянок чи занять спортом треба обирати рівну місцевість.

ВГС3

Лікування вивиху суглоба

Вивих гомілковостопного суглоба зустрічається досить часто. Лікування подібної травми відбувається комплексно.

Спочатку лікар вправляє зміщений суглоб, попередньо знеболивши кінцівку. Потім гомілковостоп фіксується за допомогою жорсткої пов'язки. Фіксація ноги обов'язково має здійснюватися протягом 3 днів. Після того, як фіксацію буде знято, можна здійснювати повільні піші прогулянки. Це дасть добру службу, тому що дозволить знизити набряклість, особливо якщо одночасно з прогулянками прикладати крижані пов'язки.

Також варто додати медикаментозне лікування. Як правило, це робиться під повним контролем лікаря. Найчастіше лікар направляє пацієнта на фізіотерапевтичні процедури, такі як УВЧ, електрофорез, магнітотерапії та теплові процедури.

Види вивиху

Існує декілька видів вивиху:

  1. Повний (у цьому випадку головка кістки та суглобова порожнина перестають контактувати)
  2. Неповний або підвивих (взаємодія головки кістки та суглобової порожнини частково зберігається).

Також існують:

  1. Відкритий (у разі пошкоджується шкірний покрив)
  2. Закритий (немає видимих ран).

У класифікації вивихів особливу роль відіграють ознаки. Тому вивихи бувають:

  1. Свіжі (проходить не більше 3 діб після отримання травми),
  2. Несвіжі (після отримання травми пройшло від 3 до 21 дня),
  3. Застарілі (після отримання травми пройшло понад 3 тижні).

Статтю підготував, Василов Валентин Васильович, кандидат медичних наук, магістр медицини.

Телефонуйте 066-418-28-61

Новини
18-11-2013Вітаємо Вас на нашому сайті!

Ортопедо-Травматологічне відділення клінічної обласної лікарні міста Чернівці отримало власний сайт в мережі інтернет. Відтепер ми зможемо допомогати нашим пацієнтам не тільки в лікарні, а й в режимі онлайн!

Далее
Статті Що ми лікуємо Приєднуйтись