Yandex-Метрика
(066) 418-28-61

valikvasilov@gmail.com

задать вопрос записаться на консультацию
tel icon

(066) 418-28-61

e-mail icon

valikvasilov@gmail.com

Краніопластика

Краніопластика - це операція з відновлення (закриття) дефекту кісток черепа або виправлення деформації черепа.

К1

Коли виникають дефекти черепа?

Причини утворення дефектів:

  • перенесені травми;
  • декомпресійні трепанації черепа - формування трепанаційного отвору для зниження внутрішньочерепного тиску при різних патологіях;
  • інфекційно-запальні процеси - остеомієліт кісток черепа, коли єдиним лікуванням є видалення ураженої тканини в межах здорової кістки;
  • пухлини черепа;
  • вроджені дефекти.

Показання до виконання операції

Краніопластика пластиною проводиться в наступних випадках:

  • сильні болі;
  • усунення можливості повторної травми (церебропротекція);
  • посттравматична епілепсія;
  • усунення косметичного дефекту.
К2

Які матеріали використовуються для виконання краніопластики черепа?

Для покриття дефектів черепа, в залежності від використовуваного матеріалу, наразі нейрохірургами використовуються наступні типи краніопластики:

  1. Аутопластика - це тип хірургічного втручання, під час якого з кісткової тканини пацієнта виготовляється пластир для покриття деформованої області черепа.
  2. Алопластика - використання біологічно сумісного кісткового матеріалу, взятого у донора, для зменшення деформації. Зокрема, використовується трупний матеріал. Використання пластин з кісткової тканини має ряд обмежень, пов'язаних зі здатністю кісток розчинятися.
  3. Ксенопластика - використання штучних матеріалів (титан, протакрил), так як вони найбільш безпечні для пацієнта, добре приживаються, не викликають ускладнень.

Тривалість операції по накладанню пластини або сітки на деформовану ділянку черепу складає в середньому 2-3 години. Для операції використовують загальну анестезію. Відновно-реабілітаційний період становить до 7 діб.

К3

Краніопластика первинного типу

Полягає у видаленні переламаних кісток та вдавлених їх відламків. Місце травмованої ділянки черепа закривається клаптем відразу після того, як були видалені вдавлені кістки. Операцію проводять одноетапно.

Більш складним у відношенні техніки виконання вважається первинно-відкладений тип краніопластики. Термін накладання клаптя – до 7 діб після проведеної первинної операції по видаленню зламаних та вдавлених кісток черепа. Такий спосіб, як правило, застосовують, якщо у пацієнта є пошкодження черепа або ж після хірургічного втручання з приводу усунення переломів закритого типу.

Термін виконання краніопластики раннього типу може розтягнутись до декількох місяців, при пізньому типі – від 2 місяців після першої процедури. Це відтермінування призначається при черепно-мозкових травмах.

У маленьких дітей деформації черепа виправляються тільки після досягнення 18 років. Найбільш оптимальною у відношенні краніопластику терміном 6-12 тижнів. Який саме хірургічний метод для закриття дефекту черепа необхідно обрати, визначає лікар, базуючись на отримані результати медичних обстежень.

Статтю підготував, Василов Валентин Васильович, кандидат медичних наук, магістр медицини.

Телефонуйте 066-418-28-61

Новини
18-11-2013Вітаємо Вас на нашому сайті!

Ортопедо-Травматологічне відділення клінічної обласної лікарні міста Чернівці отримало власний сайт в мережі інтернет. Відтепер ми зможемо допомогати нашим пацієнтам не тільки в лікарні, а й в режимі онлайн!

Далее
Статті Що ми лікуємо Приєднуйтись