Yandex-Метрика
(066) 418-28-61

valikvasilov@gmail.com

задать вопрос записаться на консультацию
tel icon

(066) 418-28-61

e-mail icon

valikvasilov@gmail.com

Пластика передньої хрестоподібної зв’язки

Передня хрестоподібна зв’язка (ПХЗ) – це операція, спрямована на заміну розірваної передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ), яка є однією із головних структур колінного суглоба. Пошкодження ПХЗ, в основному, відбуваються під час занять спортом з різкими зупинками і змінами напрямку руху – наприклад, футбол, баскетбол, гірськолижний спорт, гімнастика.

Пластика передньої хрестоподібної зв’язки проводиться методом артроскопії – хірургічним втручанням високої точності, яке забезпечує безпеку м’яких тканин, нервів і судин. Маніпуляції проводяться виключно в зоні травми, і після не залишається ні рубців, ні шрамів.

ППХЗ1

Iснує три стадії порушення цілісності зв'язок

  1. Перша, вона ж найлегша, бо розірвані лише частина волокон, а як наслідок – біль локалізований та помірний, майже немає набряку коліна та відсутні гематоми.
  2. При другій стадії пошкоджено значно більше волокон, як наслідок пацієнт відчуває незначну нестійкість у коліні. При ходьбі виникають обмеження у русі та виникає біль у місці травми.
  3. При третій стадії травми зв'язки розірвані усі волокна, як наслідок – значна нестабільність у коліні, у місці травми добре видно гематоми, набряк і пацієнт скаржиться на сильний біль.

Якщо була травма, та виникає підозра на пошкодження зв'язок колінного суглоба, то звернутися до травматолога-ортопеда обов'язково. Саме лікар при огляді встановить ступінь пошкодження та призначить лікування, адекватне стадії ушкодження.

Консервативне лікування

Полягає в призначенні знеболюючої, протинабрякової, протизапальної терапії, у накладанні іммобілізаційної шини (гіпсова пов’язка або спеціалізований ортез) в гострому періоді травми. В подальшому рекомендовано застосування спеціальних ортезів з обмеженням кута згинання і розгинання в колінному суглобі. Показання до даного виду лікування включають часткові розриви передньої хрестоподібної зв’язки БЕЗ ознак нестабільності колінного суглоба в повсякденному житті, низькі фізичні вимоги пацієнта, наприклад, пацієнти похилого віку, які ведуть малорухливий спосіб життя, загальнохірургічні протипоказання.

ППХЗ2

Хірургічне лікування

Пошкоджень передньої хрестоподібної зв’язки, в свою чергу, можна розділити на 2 напрямки – лікування в гострому періоді (оперативне втручання здійснюється протягом перших 3 днів) та лікування у віддаленому періоді (через 4-6 тижнів і більше після травмування).

Лікування в гострому періоді показане професійним спортсменам, за наявності супутніх внутрішньосуглобових ушкоджень (розрив меніску), які блокують рухи в колінному суглобі; при повному розриві передньої хрестоподібної зв’язки, який відбувся на фоні часткового розриву, але без значного випоту (гемартрозу) в колінному суглобі.

Пластика ПХЗ рекомендована, якщо:

  • Ви спортсмен і хочете повернутись до спорту
  • Додатково ушкоджені інші зв’язки або меніск
  • Ви відчуваєте нестабільність, дискомфорт чи біль у буденній діяльності
  • Ви молоді та/або активні

Пластика ПХЗ – хірургічна процедура. І, відповідно, має потенційні загальнохірургічні ризики – інфекція, кровотеча.

Інші ризики включають:

  • Біль та тугорухомість в коліні – для уникнення даного ускладнення
  • Погане загоєння трансплантату
  • Повторний розрив після повернення у спорт
ППХЗ3

Що можна очікувати від операції

При пластиці ПХЗ ми застосовуємо регіонарну анестезію та седацію. Це означає, що буде знечулена тільки оперована кінцівка. Під час операції Ви будете дрімати. Даний вид анестезії вважається найсучаснішим та найбезпечнішим для пацієнта. Пластика ПХЗ проводиться через маленькі розрізи – для введення камери (артроскопа), а також спеціальних інструментів у колінний суглоб.

Успішна пластика ПХЗ в парі з правильною реабілітацією дозволяє відновити стабільність та функцію колінного суглобу. У перші тижні після операції, потрібно постаратись відновити об’єм рухів до рівня здорового коліна. Ходьба без милиць можлива з 3-4 тижня після операції. Плавання та велотренажер починається з 6 тижня. Загалом, повне відновлення займає 8-12 місяців.

Статтю підготував, Василов Валентин Васильович, кандидат медичних наук, магістр медицини.

Телефонуйте 066-418-28-61

Новини
18-11-2013Вітаємо Вас на нашому сайті!

Ортопедо-Травматологічне відділення клінічної обласної лікарні міста Чернівці отримало власний сайт в мережі інтернет. Відтепер ми зможемо допомогати нашим пацієнтам не тільки в лікарні, а й в режимі онлайн!

Далее
Статті Що ми лікуємо Приєднуйтись